Weblog

Pieter  Mulder
Pieter Mulder
04 May 2022

Woningen in Amsterdam vliegen als warme broodjes over de toonbank. Door een oververhitte woningmarkt is het een flinke uitdaging om er tussen te komen. Voor woningzoekers lijkt er nu een gunstige ontwikkeling te zijn: de markt in de hoofdstad koelt iets af.

Deze ontwikkeling komt voornamelijk door twee factoren. Aan de ene kant een stijging in het gemiddelde woningaanbod. Aan de andere kant juist een daling in de gemiddelde verkoopprijs.

 

Pieter  Mulder
Pieter Mulder
02 Feb 2022

Sta je op het punt om een huis te kopen in Amsterdam? Dan ga je een spannende tijd tegemoet, zeker met zo'n oververhitte woningmarkt als in de hoofdstad. En die koelt voorlopig nog niet af: dit jaar worden huizenprijzen gemiddeld maar liefst 12,5% duurder, verwacht ABN AMRO.

Het ene na het andere record wordt verbroken op de Nederlandse huizenmarkt. Prijzen stegen de afgelopen twintig jaar lang niet zo snel als in 2021. Koopwoningen werden vorig jaar voor gemiddeld vier ton verkocht. Dat is 20,4% meer dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni 2013 bereikte de woningmarkt een dip. Vergeleken met toen zijn de huizenprijzen nu gemiddeld 85 procent hoger. Een enorm verschil dus.