Weblog

Daan  Eckhart
Daan Eckhart
22 Feb 2023

Nieuwe midden huur regulering 2024. Wat betekent dit voor mij? 

Het kabinet heeft voorgesteld de regulering voor midden huur 2024 en de WWS-punten aan te passen. Deze plannen hebben betrekking op alle verhuurders van residentieel vastgoed waaronder woningbouwcorporaties, institutionele en particuliere beleggers.

Zo gaat de grens van de huurprijsbescherming op basis van het woningwaarderingsstelsel (WWS) naar 187 punten. Dit betekent dat bij dit puntenniveau de huurprijs in geval van een nieuw huurcontract in 2024 maximaal € 1000,-- mag zijn. 

Pieter  Mulder
Pieter Mulder
02 Feb 2023

De huizenmarkt blijft afkoelen. Zijn deze bewegingen misschien van betekenis voor jou? 

Het laatste kwartaal van 2022 laat namelijk opnieuw een stijging zien van het aanbod. Tegelijkertijd is er sprake van een daling van het aantal transacties en de transactieprijzen. Het aanbod in die periode is t.o.v. een jaar geleden meer dan verdubbeld. De mateloze groei lijkt te zijn gestopt waardoor de markt nu wat normaliseert. De vraagprijzen van woningen zijn weer terug op het niveau van eind 2019. Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) staan woningen nu gemiddeld 50 dagen te koop. Dat was in het laatste kwartaal 2022 nog 30 dagen. 

 

Pieter  Mulder
Pieter Mulder
04 May 2022

Woningen in Amsterdam vliegen als warme broodjes over de toonbank. Door een oververhitte woningmarkt is het een flinke uitdaging om er tussen te komen. Voor woningzoekers lijkt er nu een gunstige ontwikkeling te zijn: de markt in de hoofdstad koelt iets af.

Deze ontwikkeling komt voornamelijk door twee factoren. Aan de ene kant een stijging in het gemiddelde woningaanbod. Aan de andere kant juist een daling in de gemiddelde verkoopprijs.

 

Pieter  Mulder
Pieter Mulder
02 Feb 2022

Sta je op het punt om een huis te kopen in Amsterdam? Dan ga je een spannende tijd tegemoet, zeker met zo'n oververhitte woningmarkt als in de hoofdstad. En die koelt voorlopig nog niet af: dit jaar worden huizenprijzen gemiddeld maar liefst 12,5% duurder, verwacht ABN AMRO.

Het ene na het andere record wordt verbroken op de Nederlandse huizenmarkt. Prijzen stegen de afgelopen twintig jaar lang niet zo snel als in 2021. Koopwoningen werden vorig jaar voor gemiddeld vier ton verkocht. Dat is 20,4% meer dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni 2013 bereikte de woningmarkt een dip. Vergeleken met toen zijn de huizenprijzen nu gemiddeld 85 procent hoger. Een enorm verschil dus.