Weblog

De ‘oververhitting' van de Amsterdamse huizenmarkt voorbij?

Pieter  Mulder
Pieter Mulder
02 Feb 2023

De huizenmarkt blijft afkoelen. Zijn deze bewegingen misschien van betekenis voor jou? 

Het laatste kwartaal van 2022 laat namelijk opnieuw een stijging zien van het aanbod. Tegelijkertijd is er sprake van een daling van het aantal transacties en de transactieprijzen. Het aanbod in die periode is t.o.v. een jaar geleden meer dan verdubbeld. De mateloze groei lijkt te zijn gestopt waardoor de markt nu wat normaliseert. De vraagprijzen van woningen zijn weer terug op het niveau van eind 2019. Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) staan woningen nu gemiddeld 50 dagen te koop. Dat was in het laatste kwartaal 2022 nog 30 dagen. 

 

Stijgend woningaanbod in Amsterdam 

Het woningaanbod steeg door in het laatste kwartaal van 2022. De teller eindigde voor Q4 2022 op 1752 woningen. Dit betekende een stijging van 9% ten opzichte van Q3 2022 volgens de recente cijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA)..

Meeste woningen in Zuid en Nieuw-West te koop

Op zoek naar woning in Zuid of Nieuw West? Dan hebben we nog beter nieuws. In deze twee stadsdelen worden de meeste woningen aangeboden: het aanbod is wel met 122% gestegen in vergelijking met een jaar geleden. 

De gemiddelde transactieprijs in Amsterdam daalt verder

De gemiddelde transactieprijs daalde in Q4 2022 naar € 538.000. Een daling van 3,9% t.o.v. Q3 en een daling van 10,4% t.o.v. het vierde kwartaal van 2021. Hiermee is de gemiddelde transactieprijs vergelijkbaar met het niveau van begin 2020. De 'oververhitting' lijkt voorbij. 

Toch nog overbieden?

Hoe zit het met de aankoopprijzen? De gemiddelde transactieprijs daalt weliswaar maar er worden nog steeds woningen boven de vraagprijs verkocht. In het laatste kwartaal 2022 was 63% van het aantal verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht. 

Bron: MVA, 2023

Juist nu kennis en expertise nodig

Er is een reële kans dat de prijsdaling nog even doorzet. Echter het woningtekort is en blijft voorlopig structureel: woningen blijven schaars, de bevolking blijft groeien en daarmee ook de vraag naar woningen. 

Het stijgende aanbod en gedaalde transactieprijzen bieden nu meer kansen voor zoekenden. Grote kans dat jouw zoektocht nu een stuk sneller gaat en tot een succes leidt. Dus voldoende redenen om juist in deze tijd een goede makelaar in de hand te nemen die je begeleidt bij je zoektocht. Iemand met inzicht in de meeste recente woningmarktcijfers. Iemand die je eerlijk advies kan geven over de huidige waarde van de woning, de juridische aspecten en de bouwkundige staat. 

 

Download ons rapport over de Amsterdamse woningmarkt

Wil je meer weten over de Amsterdamse woningmarkt of specifieke informatie over cijfers van jouw favoriete buurt? Download dan ons rapport over de Amsterdamse woningmarkt en/of neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Mail ons op info@hoenmakelaars.nl of bel naar 020 - 305 44 44.

DEEL DIT ARTIKEL:

Meer berichten