Weblog

Verwachting van de Amsterdamse woningmarkt: dit doen de huizenprijzen in 2022

Pieter  Mulder
Pieter Mulder
02 Feb 2022

Sta je op het punt om een huis te kopen in Amsterdam? Dan ga je een spannende tijd tegemoet, zeker met zo'n oververhitte woningmarkt als in de hoofdstad. En die koelt voorlopig nog niet af: dit jaar worden huizenprijzen gemiddeld maar liefst 12,5% duurder, verwacht ABN AMRO.

Het ene na het andere record wordt verbroken op de Nederlandse huizenmarkt. Prijzen stegen de afgelopen twintig jaar lang niet zo snel als in 2021. Koopwoningen werden vorig jaar voor gemiddeld vier ton verkocht. Dat is 20,4% meer dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni 2013 bereikte de woningmarkt een dip. Vergeleken met toen zijn de huizenprijzen nu gemiddeld 85 procent hoger. Een enorm verschil dus.

Prijsstijgingen stagneren

De berekende prijsstijging van 12,5% voor 2022 ligt een stuk hoger dan ABN AMRO eerder verwachtte: in oktober vorig jaar berekende de bank een stijging van 10% voor huizenprijzen. Ondanks dat aan de hypotheekrentedaling een eind is gekomen door de gestegen inflatie, zal de hypotheekrente per saldo laag zal blijven. Dit betekent dat huizenprijzen verder kunnen stijgen. Reden voor de bank om de prijsstijging voor 2022 bij te stellen.

Lichtpuntje

Toch is er een lichtpuntje voor huizenkopers: de prijsstijgingen zijn aan het stagneren. Voor 2023 schat de bank dat de prijzen met 5% zullen stijgen. Dit komt volgens ABN AMRO vooral omdat het opdrijvende effect van de lage hypotheekrente meer en meer in de huizenprijzen verwerkt zit.

Krimp

Niet alleen de hypotheekrente heeft effect op de huizenprijzen. Ook het beschikbare woningaanbod telt mee. Helaas staan nauwelijks woningen te koop, ook in Amsterdam is sprake van krimp. Waar in het laatste kwartaal van 2020 nog 2.770 woningen te koop aangeboden werden, waren dat in dezelfde periode vorig jaar nog maar 2.160 huizen.

Vraag hoger dan ooit

Er is dus sprake van een verkrapte woningmarkt: de vraag naar woningen is groter dan ooit. Niet alleen in Amsterdam, maar in heel Nederland. Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) stond de krapte-indicator, het aanbod afgezet tegen het aantal verkopen en dus aangeeft uit hoeveel woningen kopers kunnen kiezen, in het vierde kwartaal van 2021 op 1,3 woning. Wie iets geschikts vindt, moet dus snel beslissen. Al helemaal in Amsterdam: gemiddeld staan huizen in onze stad 24 dagen te koop.

Overbieden

Hoe zit het met de aankoopprijzen? De stijging van woningprijzen vlakt dan misschien af, maar aankoopprijzen, wat iemand dus daadwerkelijk betaalt, gaan nog steeds door het dak, meldt ABN AMRO. Veel kopers zien zich dan ook gedwongen om boven de vraagprijs te bieden om kans te maken. Acht op de tien kopers doet dat daadwerkelijk, waardoor huizenprijzen alsmaar blijven stijgen. Deze trend zien we ook terug in Amsterdam, waar 80% procent van de kopers boven de vraagprijs biedt.

Vierkantemeterprijzen in Amsterdam

De gemiddelde transactieprijs in Amsterdam bedroeg in het vierde kwartaal van 2021 € 601.500,-. In dezelfde periode een jaar eerder was dat ruim een ton minder met een gemiddelde transactieprijs van € 497.400,-. Bereken je dit door naar een gemiddelde vierkantemeterprijs, dan kom je in het laatste kwartaal van 2021 uit op € 7.546,-. In 2020 was dit in dezelfde periode € 6.400,-. Toch zijn er grote verschillen per buurt te zien: zo betaal je bijvoorbeeld in het centrum bijna twee keer zo veel per vierkante meter dan in Amsterdam Zuidoost. Buiten de Ring en in Noord liggen de vierkantemeterprijzen een stuk lager.

Factoren die de prijzen beïnvloeden

Niet alleen de locatie van een woning bepaalt de vierkantemeterprijs, er zijn meer factoren die een rol hierbij spelen. Denk aan het formaat van de woning, het bouwjaar, het energielabel, op welke etage het zich bevindt, of je een buitenruimte hebt en of je dicht bij voorzieningen woont, zoals stations, winkelcentra en scholen bijvoorbeeld.

Prijsstijgingen in 2022 in Amsterdam

Blijven de prijzen in Amsterdam stijgen in 2022? Het antwoord is volmondig ja: zolang de vraag naar woningen groter is dan het aanbod, kunnen woningzoekenden moeilijker een passende woning vinden. Je zoektocht zal een stuk langer duren, waardoor minder woningen aangeboden worden. Het is een vicieuze cirkel waarbij de woningmarkt steeds meer op slot raakt. Gelukkig worden in Amsterdam op dit moment veel woningen bijgebouwd, maar het tempo ligt nog laag. De krapte op de markt zal daarom nog even aanblijven met stijgende huizenprijzen als gevolg.

Wij begeleiden je bij je zoektocht

Extra reden om dus een goede makelaar in de hand te nemen die je begeleidt bij je zoektocht naar de perfecte woning. Bij Hoen Makelaars werken we met een gepassioneerd team: wij kunnen je bijstaan bij het nemen van grote beslissingen. Met meer dan negentig jaar ervaring kennen wij Amsterdam én de woningmarkt als onze broekzak. Of je nou een starterswoning zoekt of een royaal grachtenpand: we gaan altijd voor het beste resultaat.

Download ons rapport over de Amsterdamse woningmarkt

Wil je meer weten over de Amsterdamse woningmarkt of specifieke informatie over cijfers van jouw favoriete buurt? Download dan ons rapport over de Amsterdamse woningmarkt en/of neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Mail ons op info@hoenmakelaars.nl of bel naar 020-305 44 44.

DEEL DIT ARTIKEL:

Meer berichten