Weblog

Amsterdamse woningmarkt lijkt af te koelen: dit moet je erover weten

Pieter  Mulder
Pieter Mulder
04 May 2022

Woningen in Amsterdam vliegen als warme broodjes over de toonbank. Door een oververhitte woningmarkt is het een flinke uitdaging om er tussen te komen. Voor woningzoekers lijkt er nu een gunstige ontwikkeling te zijn: de markt in de hoofdstad koelt iets af.

Deze ontwikkeling komt voornamelijk door twee factoren. Aan de ene kant een stijging in het gemiddelde woningaanbod. Aan de andere kant juist een daling in de gemiddelde verkoopprijs.

 

Woningaanbod in Amsterdam stijgt

Op zoek naar een woning in de gemeente Amsterdam? Dan had je in het eerste kwartaal van 2022 iets meer aanbod om uit te kiezen. De teller van het totale woningaanbod stond aan het eind van dit kwartaal op 975. Een stijging van 8 procent ten opzichte van drie maanden eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Van dit aanbod bestaat 82 procent uit appartementen en 11 procent uit tussenwoningen.

Meeste huizen in stadsdeel Zuid te koop

Vooral positief nieuws als je je droomhuis zoekt in het stadsdeel Zuid. Daar worden de meeste plekken aangeboden: maar liefst 22 procent van het totale aanbod. In het stadsdeel Zuidoost het minst, met 5 procent van het totaal.

Woningmarkt nog steeds oververhit

Zoals gezegd gaan woningen in Amsterdam als warme broodjes over de toonbank. Ondanks deze gunstige ontwikkeling voor woningzoekers, blijft dit onveranderd. Zodra een huis in de hoofdstad te koop staat, duurt het gemiddelde 25 dagen voordat het weer van de markt is. Dit is extreem kort en bijna gelijk aan de looptijd van het vorige kwartaal.

Ook blijft het woningaanbod beperkt, ondanks de stijging. Dit is namelijk het tweede kwartaal op rij dat het aanbod onder de 1.000 woningen ligt.

De krapte indicator is wel iets gestegen en ligt nu op 2. Dit is voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2020. Wat zegt dit ook alweer? Dit betekent dat een potentiële koper in het eerste kwartaal van 2022 gemiddeld kon kiezen uit twee woningen. En als je dan op een woning biedt, is overbieden vaker de norm dan een uitzondering. Van het aantal verkochte woningen (dit zijn er 1.478) in Q1 van 2022 werd in 85 procent van de gevallen meer betaald dan de vraagprijs. De gemiddelde overbieding was 12,5 procent.

De gemiddelde transactieprijs in Amsterdam daalt

Terwijl het woningaanbod stijgt, daalt de gemiddelde transactieprijs. Sinds begin 2020 is dit gemiddelde alleen maar toegenomen. Tot nu. Uit het rapport van MVA blijkt dat in het eerste kwartaal van 2022 het gemiddelde in Amsterdam lag op € 559.689,-. Dit is een daling van 6 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021. Als je iets verder uitzoomt, is dit gemiddelde ten opzichte van een jaar geleden een stijging van 9 procent.

Cijfers per buurt

Dit is het gemiddelde van heel Amsterdam. Hoe is dit per buurt? De gemiddelde transactieprijs verschilt nogal per locatie. Hier een overzicht:

  • Centrum: € 770.000,-
  • Nieuw West: € 486.000,-
  • Noord: € 498.000,-
  • Oost: € 548.000,-
  • West: € 577.000,-
  • Zuid: € 869.000,-
  • Zuidoost: € 360.000,-

Prijs per vierkante meter gestegen in Amsterdam

Beschikbare vierkante meters in Amsterdam zijn schaars. Je moet hier dan ook flink voor in de buidel tasten. Neem het eerste kwartaal van 2022. De gemiddelde vierkantemeterprijs was € 7.483,-. Dit is een kleine daling als je het vergelijkt met het kwartaal ervoor (€ 7.546,- per vierkante meter) en een stijging van 4 procent ten opzichte van Q1 2021. Toen betaalde je gemiddeld nog € 6.660,- per vierkante meter.

Gemiddelde vierkantemeterprijs per stadsdeel

Ook deze prijzen verschillen weer per stadsdeel. Dit ligt niet alleen aan de locatie, onder andere ook aan het formaat, het bouwjaar, het energielabel, de voorzieningen in de omgeving en of er buitenruimte is. Nieuwsgierig naar de vierkantemeterprijs per buurt in Amsterdam? Je leest het in ons gratis woningmarktrapport. Download deze hier.

Wat zegt dit over de huidige woningmarkt?

Gemiddeld een groter woonaanbod en lagere verkoopprijs: zijn dit de eerste signalen van een veranderende woningmarkt? Het is nog te vroeg om dit te concluderen. Ja, voor het eerst sinds lange tijd vlakt de groei in de Amsterdamse woningmarkt iets af. De vraag is echter of de inflatie, de stijgende rente, de hogere energieprijzen en de oorlog in Oekraïne invloed hebben op de huidige woningmarkt.

Het is daarom nog te vroeg om te concluderen of de markt gaat veranderen, want uiteindelijk hebben we te maken met een structureel woningtekort. Des te meer redenen om ook in deze tijd een goede makelaar in de hand te nemen die je begeleidt bij je zoektocht.

Download ons rapport over de Amsterdamse woningmarkt

Wil je meer weten over de Amsterdamse woningmarkt of specifieke informatie over cijfers van jouw favoriete buurt? Download dan ons rapport over de Amsterdamse woningmarkt en/of neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Mail ons op info@hoenmakelaars.nl of bel naar 020-305 44 44.

DEEL DIT ARTIKEL:

Meer berichten