Huizenmarkt Amsterdam

De huizenmarkt is volop in beweging. Ook in Amsterdam ondervindt de woningmarkt enige invloed van factoren zoals stijgende energieprijzen en inflatiecijfers. Het afgelopen kwartaal zien we opnieuw gunstige financieringsvoorwaarden en een aanhoudend optimisme in de markt. Logisch dat dit leidt tot vele vragen als je nadenkt over de aanschaf van een woning of als je je huis wilt verkopen.

Is er een effect op de huizenprijzen en zo ja wat gebeurt er? Is het nu een goed moment om mijn huis te verkopen? Of een huis te kopen? Hoe zorg ik voor de best mogelijke aan- of verkoopprijs?

Het antwoord is helder: met een makelaar met kennis van de meest actuele cijfers van de huizenmarkt, die de Amsterdamse markt door en door kent, met ervaring die het hoofd koel houdt, krijg je duidelijkheid. Hoen Makelaars kan dit voor je doen. 

Woningmarktrapport

Benieuwd naar de meest recente huizenprijzen, gemiddelde overbieding en vierkante meterprijzen? Download ons gratis kwartaalrapport, bomvol informatie over de huidige woningmarkt!

 

Huizenprijzen 2024

De woningmarkt in Amsterdam draait weer op volle toeren, maar wordt vooral beperkt door het geringe aantal woningen dat te koop wordt gezet. Dit vormt momenteel het grootste knelpunt. Het resulteert in een beperkte keuze voor kopers, een markt die onder druk staat met hogere verkoopprijzen. De vraag naar woningen blijft hoog, aangewakkerd door gunstige financieringsvoorwaarden en een aanhoudend optimisme in de markt. Ook het vinden van een passende huurwoning wordt een steeds groter probleem veroorzaakt door onzekere plannen over het puntenstelsel. Het aantal huurwoningen (vrije sector) neemt af en de prijzen stijgen. De enige manier om dit op te lossen is grootschalige woningbouw, maar dit lijkt nog ver weg.

De recente cijfers 

In het eerste kwartaal van 2024 is het aanbod gestegen en zijn er in totaal 1399 woningen te koop gezet. Dit is een stijging van 3,9% t.o.v. het laatste kwartaal in 2023. Er werd gemiddeld €7.550 per vierkante meter betaald voor een Amsterdamse woning in het afgelopen kwartaal. Dit is een daling van 2,1% ten opzichte van vorig kwartaal (2023 Q4). 

Het aantal transacties is in alle stadsdelen gedaald varierend van -17,8% in het centrum tot aan -51,9% in Oost. 

Op stadsdeelniveau zien we een wisseld beeld t.o.v de gemiddelde transactieprijzen per vierkante meter. We zien een daling voor stadsdelen Nieuw West (-3,6%) en Centrum (-1,5%) en een stijging voor de overige stadsdelen (variend van 0,6% in Zuid tot 4,1% in Noord). 

Wat betreft de absolute aantallen, dan heeft Amsterdam Zuid opnieuw het grootste aanbod (332) en heeft Zuidoost het minst aantal woningen in aanbod, namelijk 38.

Gemiddeld werd er afgelopen kwartaal 4,9% boven de vraagprijs betaald. Dit is iets hoger t.o.v. vorig kwartaal. Van de totaal verkochte woningen werd 71,4% boven de vraagprijs verkocht. Dit is een lichte daling t.o.v vorige kwartaal (in 2023 Q4 was het 72,3%).

We zien een stijging in prijsniveau waarin het aantal transacties opnieuw stijgt, en het aanbod licht daalt. Het niet toenemende aanbod zorgt wel voor een dalende krapte indicator en structureel woningtekort. 

Bron: MVA, 2024

Ben je benieuwd naar meer woningmarkcijfers, zoals het aantal verkochte woningen en transactieprijzen? Of het nu een goed moment om jouw huis te verkopen? Laat het ons weten. Wij helpen je graag. 

Rapport huizenmarkt

Vul je gegevens in en ontvang het rapport in je mailbox.

Wil je meer weten, of een afspraak maken?

We gebruiken je gegevens alleen om contact met je op te kunnen nemen. Zie ook onze privacyverklaring.