Huizenmarkt Amsterdam

De huizenmarkt is volop in beweging. Ook in Amsterdam ondervindt de woningmarkt enige invloed van onzekere factoren zoals stijgende energieprijzen, inflatiecijfers en hypotheekrente. Logisch dat dit leidt tot vele vragen als je nadenkt over de aanschaf van een woning of als je je huis wilt verkopen.

Is er een effect op de huizenprijzen en zo ja wat gebeurt er? Is het nu een goed moment om mijn huis te verkopen? Of een huis te kopen? Hoe zorg ik voor de best mogelijke aan- of verkoopprijs?

Het antwoord is helder: met een makelaar met kennis van de meest actuele cijfers van de huizenmarkt, die de Amsterdamse markt door en door kent, met ervaring die het hoofd koel houdt, krijg je duidelijkheid. Hoen Makelaars kan dit voor je doen. 

Woningmarktrapport

Benieuwd naar de meest recente huizenprijzen, gemiddelde overbieding en vierkante meterprijzen? Download ons gratis kwartaalrapport, bomvol informatie over de huidige woningmarkt!

 

Huizenprijzen 2023

We zien dat de huizenmarkt in Amsterdam weer aantrekt. De afgelopen maanden zijn er minder woningen verkocht dan in het tweede kwartaal. Woningen worden ook weer snel verkocht. Het lijkt erop dat er weer meer vertrouwen is om tot een aanschaf van een huis te over te gaan. Het aanbod dat beschikbaar komt, daalt weliswaar. De vraag naar huizen is en blijft vanwege de structurele krapte vele malen groter. Door de gestegen hypotheekrente is de leencapaciteit wel lager geworden. Vele zoekers kunnen nog steeds geen passende woning vinden. En voor starters blijft een huis in Amsterdam moeilijk bereikbaar. Ook het vinden van een passende huurwoning wordt een steeds groter probleem veroorzaakt door onzekere plannen over het puntenstelsel. Het aantal huurwoningen (vrije sector) neemt af en de prijzen stijgen. De enige manier om dit op te lossen is grootschalige woningbouw, maar dit lijkt nog ver weg.

De recente cijfers 

In het laatste kwartaal van 2023 is het aanbod gedaald en zijn er in totaal 1419 woningen te koop gezet. Dit is een daling van 11% t.o.v. het derde kwartaal in 2023. Er werd gemiddeld gemiddeld €7.711 per vierkante meter betaald voor een Amsterdamse woning in het laatste kwartaal. Dit is een stijging van 3,4% ten opzichte van vorig kwartaal (2023 Q3). We zien ook op stadsdeelniveau opnieuw een stijging in de gemiddelde vierkante meterprijzen ten opzichte van vorig kwartaal. 

Het aantal transacties is in alle stadsdelen gestegen behalve in Zuid. In Zuid zagen we een daling van -1%.

Op stadsdeelniveau zien we een stijging in alle gemiddelde transactieprijzen variërend van 3% in Oost tot 13,3% in Amsterdam Centrum. Ook liggen de gemiddelde transactieprijzen voor alle stadsdelen in dit vierde kwartaal van 2023 hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2022.

Wat betreft de absolute aantallen, dan heeft Amsterdam Zuid opnieuw het grootste aanbod (383) en heeft Zuidoost het minst aantal woningen in aanbod, namelijk 46.

Gemiddeld werd er afgelopen kwartaal 4,3% boven de vraagprijs betaald. Dit is een stijging t.o.v. 2023 Q3. Er werd toen gemiddeld 2,5% meer betaald. Van de totaal verkochte woningen werd 70% boven de vraagprijs verkocht. Dit is opnieuw een lichte stijging t.o.v vorige kwartaal (in 2023 Q3 was het 62%).

We zien dus een stabiel prijsniveau waarin het aantal transacties gestaag stijgt, en het aanbod opnieuw licht daalt. Het niet toenemende aanbod zorgt wel voor een dalende krapte indicator en structureel woningtekort. 

Bron: MVA, 2023

Ben je benieuwd naar meer woningmarkcijfers, zoals het aantal verkochte woningen en transactieprijzen? Of het nu een goed moment om jouw huis te verkopen? Laat het ons weten. Wij helpen je graag. 

Rapport huizenmarkt

Vul je gegevens in en ontvang het rapport in je mailbox.

Wil je meer weten, of een afspraak maken?

We gebruiken je gegevens alleen om contact met je op te kunnen nemen. Zie ook onze privacyverklaring.