Huizenmarkt Amsterdam

De huizenmarkt is volop in beweging. Ook in Amsterdam ondervindt de woningmarkt enige invloed van onzekere factoren zoals stijgende energieprijzen, inflatiecijfers en hypotheekrente. Logisch dat dit leidt tot vele vragen als je nadenkt over de aanschaf van een woning of als je je huis wilt verkopen.

Is er een effect op de huizenprijzen en zo ja wat gebeurt er? Is het nu een goed moment om mijn huis te verkopen? Of een huis te kopen? Hoe zorg ik voor de best mogelijke aan- of verkoopprijs?

Het antwoord is helder: met een makelaar met kennis van de meest actuele cijfers van de huizenmarkt, die de Amsterdamse markt door en door kent, met ervaring die het hoofd koel houdt, krijg je duidelijkheid. Hoen Makelaars kan dit voor je doen. 

Woningmarktrapport

Benieuwd naar de meest recente huizenprijzen, gemiddelde overbieding en vierkante meterprijzen? Download ons gratis kwartaalrapport, bomvol informatie over de huidige woningmarkt!

 

Huizenprijzen 2023

We zien dat de huizenmarkt in Amsterdam weer aantrekt. De afgelopen maanden zijn er weer meer woningen verkocht en meer transacties afgewikkeld vergeleken met de eerste 3 maanden (Q1 ) van 2023. Woningen worden ook weer sneller verkocht. Het lijkt erop dat er weer meer vertrouwen is om tot een aanschaf van een huis te over te gaan. Het aanbod dat beschikbaar komt, stijgt weliswaar maar de vraag naar huizen is en blijft vanwege de structurele krapte vele malen groter. Door de gestegen hypotheekrente is de leencapaciteit lager geworden. Vele zoekers kunnen nog steeds geen passende woning vinden. En voor starters blijft een huis in Amsterdam moeilijk bereikbaar.

De recente cijfers 

In het tweede kwartaal van 2023 is het aanbod gestegen en zijn er in totaal 1771 woningen te koop gezet. Dit is een stijging van 22,8% t.o.v. het eerste kwartaal in 2023. Ook steeg de gemiddelde transactieprijs per m2 met 2,8% naar € 7.212,-- t.o.v. van 2023 Q1. Ook zien we stijging in stadsdelen Centrum, Oost, West en Zuid behalve in Noord, Zuidoost en Nieuw-West. De daling in Noord is het grootst: met 2.7% naar € 5.484,-- per m2.

We zien ook dat in de stadsdelen de vraagprijs en de transactieprijs dichter bij elkaar liggen. Gemiddeld werd er afgelopen kwartaal 1,7% boven de vraagprijs betaald. Van de totaal verkochte woningen werd 58% boven de vraagprijs verkocht.

Bron: MVA, 2023

Het ziet er naar uit dat deze correcties zorgen voor een gezondere en minder overspannen Amsterdamse woningmarkt. 

Ben je benieuwd naar meer woningmarkcijfers, zoals het aantal verkochte woningen en transactieprijzen? Of het nu een goed moment om jouw huis te verkopen? Laat het ons weten. Wij helpen je graag. 

Rapport huizenmarkt

Vul je gegevens in en ontvang het rapport in je mailbox.

Wil je meer weten, of een afspraak maken?

We gebruiken je gegevens alleen om contact met je op te kunnen nemen. Zie ook onze privacyverklaring.